Kaika Pohtokari
Kuvat Hanna Linnakko
MIKÄ: 1890-luvulla rakennettu kaksikerroksinen omakotitalo, 154 m² MISSÄ: Hangossa TÄÄLLÄ LOMAILEVAT: Taiteilija ja kuvataideopettaja Maj-Lis Ronikonmäki ja eläkkeellä oleva Nipa Ronikonmäki sekä heidän kolme lastaan perheineen
Perhe oli käynyt kolmekymmentä vuotta kerran kesässä Hangossa milloin suuremmalla, milloin pienemmällä joukolla. Lapsille ja lapsenlapsillekin kaupungin rannat olivat tuttuja. Kesällä 2011 Maj-Lis, Nipa ja tryffelikoiranakin tunnettu Italian vesikoira Bruno suuntasivat taas kerran Hankoon, tällä kertaa ilman perhettä. Tarkoitus oli vain viettää mukava kesäinen päivä ja ajaa illalla kotiin Espooseen.
EI MITÄÄN OSTOAJATUKSIA
Nipa ja Maj-Lis istuivat torin reunalla aamukahvilla, kun he huomasivat vastapäisessä matalassa puutalossa kiinteistövälitystoimiston.
– Jostain syystä suuntasimme sinne. Mitään ostoajatuksia meillä ei ollut. Välittäjä näytti meille kolme tai neljä kohdetta. Kauppoja ei tullut, mutta siemen jäi mieliimme itämään, kertoo Nipa.
Hanko alkoi kiinnostaa aina vain enemmän.
– Silloisella työtoverillani oli täällä vapaa-ajan koti, ja hän kertoi, että parhaat paikat eivät tule edes julkiseen myyntiin. Kuulimme kiinnostavasta Puistokadun huoneistosta ja tulimme katsomaan sitä, vaikka ei ollut edes vielä varmaa tuleeko se myyntiin. Se oli kiva asunto, ja jäimme odottamaan, mitä tapahtuisi, Maj-Lis kertoo.
EI TARVINNUT KUIN ASTUA VERANNALLE
Kului viikkoja eikä Puistokadun asunnosta kuulunut mitään. Pariskunnan Hanko-kuume vain nousi. He palasivat kaupunkiin, kun tiedossa oli kolme mahdollista kohdetta.
– Yhtä emme päässeet vielä edes katsomaan sisältä. Kiertelimme ulkopuolella ja tapasimme sattumalta omistajan, joka suostui näyttämään taloa. Heti verannalla tiesin, että tämä se olisi, Maj-Lis sanoo.
– Tunnelma oli kiehtova, vaikka huoneet oli sisustettu ihan eri tavalla kuin olisimme itse sisustaneet, tosi viehättävästi kuitenkin, Maj-Lis kertoo.
Yläkerrassa oli sopivat tilat myös lasten perheille.
– Kahden päivän kuluttua tulimme koko joukolla lasten ja lastenlasten kanssa katsomaan taloa ja teimme siitä tarjouksen. Rauhoittava henki ja sijainti sekä hyvät liikenneyhteydet ratkaisivat.
SUURIA REMONTTEJA EI TARVITTU
Kaksikerroksinen talo on rakennettu kolmessa osassa, ensimmäinen jo 1890-luvulla. Talossa on joskus asunut neljä perhettä. Niinpä toimivia puuliesiä ja pönttöuuneja on edelleen jäljellä neljä. Alakerrassa on keittiön lisäksi vierashuone, isännän kirjastohuone, tilava veranta ja levennetyillä oviaukoilla varustettu avara tila, jossa ruokasali, olohuone ja makuuhuone sijoittuvat hauskasti peräkkäin. Yläkerrassa on neljä makuusoppea ja yhteinen oleskelutila.
Piharakennuksen tilava saunaosasto koki pari vuotta sitten täydellisen remontin. Silmää viehättävät seinien ja katon harmaantuneet kuusilaudat ja sata vuotta vanhat lattiatiilet. Piharakennuksessa on myös kesähuone, kotimuseo täynnä vanhoja aarteita. Joulun alla siellä on joulupuoti, jossa myydään Maj-Liksen tekemiä koriste-esineitä ja niitä museotavaroita, joista raaskitaan luopua.
– Edellinen omistaja oli tehnyt mittavan remontin, joten pinnoille ei tarvinnut tehdä mitään. Lattioista osa oli uusittu, osa säilynyt alkuperäisinä. Myös osa alkuperäisistä helmipaneelikatoista oli vain maalattu.
Kaikki pinnat olivat valmiiksi kauniin valkoiset ja saivat ollakin. Vain keittiö uusittiin vuosi sitten. Keittiön kiinteät kalusteet ja hyllyt teki Nipan veli Markku Ronikonmäki mittojen mukaan. Niiden valkoinen sävy saatiin 120 vuotta vanhasta keittiökaapista.
KALUSTEET KIERTÄVÄT
Pojan vanha piano ei mahtunut hänen uuteen kotiinsa, mutta se sai paikan Hangon-talon ruokailutilasta. Osa vanhoista huonekaluista jäi entiseltä omistajalta, osan Maj-Lis ja Nipa saivat lapsiltaan ja osa löytyi omasta varastossa Espoossa.
– Olemme hankkineet kalusteita paljon huutokaupoista ja kirpputoreilta. Periaatteena on ollut, että tänne tuodaan vain talon ikäisiä kalusteita. Ainoa poikkeus ovat sängyt, Nipa toteaa.
Värimaailma on molemmille tärkeä. Varsinkin mattojen Maj-Lis haluaa sointuvan saumattomasti kalusteisiin ja pikkuesineisiin.
Taide on mukana sisustuksessa, vaikka Maj-Lis ei tietoisesti teekään mitään omaan kotiin sopivaa. Joskus jokin teos vain ottaa paikan omakseen.
SEURAAVAKSI ON PIHAN VUORO
Vielä nyt avara piha on pääosin nurmikkoa, jolla lastenlasten on helppo telmiä. Joka kesä pihalla järjestetään kolmen sukupolven olympialaiset, joissa lajeja on kymmenkunta, juoksuista ja pituushypystä hulavanteen pyöritykseen.
Maj-Lis aikoo suunnitella pihalle erilaisia kasviryhmiä, jotka Nipa toteuttaa. Nyt siellä on italialainen osasto, jossa yrtit ja salaatit kasvavat laatikoissaan ruukkutelineissä. Tulossa on ainakin japanilainen puutarha.
VERKKAISTA ELÄMÄÄ
Huvilalla on niin paljon tekemistä, ettei televisiota kaivata. Pelkästään meren ja pilvien seuraaminen päivästä ja kellonajasta toiseen käy viihdykkeestä.
– Rannalla käveleminen on lempipuuhaani. Luonto ja meri ovat vaikuttaneet myös töihini, vaikka en täällä paljon maalaakaan. Joitakin akvarelleja olen aloitellut ja tehnyt ne sitten valmiiksi Tapiolassa työhuoneella, kertoo Maj-Lis.
Hangossa elämä on verkkaista ja helppoa, kaikki on lähellä. Tapahtumia riittää varsinkin kesällä.
– Puutarhaviikko toukokuussa on suosikkimme, samoin keskiviikon iltatori, josta joka kerta tarttuu mukaan ainakin eksoottisia taimia puutarhaan. Hangon pienessä elokuvateatterissa käymme tosi paljon, samoin syömässä rantaravintoloissa, joista suosikkimme Origo on auki ympäri vuoden.
TAITEEN MAAILMAAN
Maj-Liksen elämä taiteilijana alkoi toden teolla vasta yli nelikymppisenä. Hän alkoi äitiyslomalla miettiä, mitä haluaa elämältä.
–Toimin yritysmaailmassa ATK-sovellusneuvojana ja talouspäällikkönä. Pohdintojen jälkeen päätin mennä tunteen mukaan. Vaikka päätös oli vaikea, en ole sitä koskaan katunut.
Aluksi Maj-Lis meni Hyvinkään taidekouluun ja heti perään hankki pedagogisen pätevyyden Lahden muotoiluinstituutissa. Hän on opettanut kuvataidekursseilla vuodesta 1995 ja vuodesta 1997 Vanajaveden opistossa. Lopulta Maj-Lis valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2004.
Parinkymmenen viime vuoden aikana Maj-Liksen töitä on ollut esillä kymmenissä näyttelyissä. Tänä vuonna hänellä on näyttely Hangon kaupungintalon galleriassa.
VÄRIT VOIVAT ÄRSYTTÄÄ
Taiteessaan Maj-Liksella on ollut erilaisia kausia. Värit voivat hänen puolestaan olla ärsyttäviäkin, pääasia että ne puhuttelevat. Jokin väri saattaa viedä mennessään.
– Minulla oli pitkään punainen kausi, sitten turkoosi. Nyt tuntuu olevan meneillään enemmän musta-valko-harmaa.
Käsillä tekeminen on erityisen tärkeää. Maj-Lis käyttää tauluissakin maalien ohella monia erilaisia materiaaleja: silkkiä, harsokangasta, kristalleja ja purettuja rihkamakorujen osia. Korujen osia on myös kransseissa ja muissa koriste-esineissä. Niitä Maj-Lis askartelee Hangon kesähuoneessa.
Aina silloin kun joutaa puutarhanhoidolta, rantakävelyltä tai olympialaisiin osallistumiselta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2